Ο θρύλος του κοκκινόσπιτου στη Σύρο

2014-08-18 20:21


Ένας από τους λόγους που πρωτοεπισκέφθηκα το πανέμορφο νησί της Σύρου πριν λίγα χρόνια, ήταν η ανάγνωση του αγαπημένου μου μυθιστορήματος ‘Η μεγάλη χίμαιρα’ του Καραγάτση. Στο βιβλίο αυτό (για το οποίο θρυλείται ότι ο Καραγάτσης βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα) η Μαρίνα, μία νεαρή γαλλίδα παντρεμένη με τον Συριανό καπετάνιο Γιάννη Ρεΐζη, βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του κουνιάδου της, Μηνά, αφού δεν μπορούσε να αντέξει τη μοναξιά λόγω της συνεχούς απουσίας του άντρα της. Τη νύχτα που πλαγιάζει τελικά με τον κουνιάδο της, χάνει τη μικρή Αννούλα (κόρη που έχει αποκτήσει με τον Γιάννη) από πνευμονία, ενώ παράλληλα μένει έγκυος από τον Μηνά. Η πεθερά της, που τους έχει πιάσει στο κρεβάτι της αμαρτίας, διώχνει τον Μηνά από το σπίτι μετά την κηδεία της εγγονής της και εκείνος αυτοκτονεί. Ο Γιάννης ενημερώνεται για όσα έχουν συμβεί ενώ βρίσκεται ήδη στο ταξίδι του γυρισμού. Όλα αυτά ωθούν τη Μαρίνα στην αυτοκτονία, στοιχειώνοντας με τη φασματική παρουσία της το σπίτι, το οποίο από τότε παραμένει έρημο αφού δεν βρέθηκαν ποτέ νόμιμοι κληρονόμοι.

Το σπίτι της οικογένειας Ρεΐζη στέκει μέχρι και σήμερα μεγαλόπρεπο αν και ερειπωμένο, παραμελημένο από κάθε είδους κρατική πρόνοια, στο λόφο του Πισκοπιού, ατενίζοντας μελαγχολικά από ψηλά το λιμάνι της Ερμούπολης. Παλαιότερα, οι κάτοικοι ισχυρίζονταν ότι τα βράδια ακούγονταν οι λυγμοί της Ρεΐζη, οι φωνές της Μαρίνας και τα γέλια του μικρού κοριτσιού. Πολλοί πιστεύουν ότι το σπίτι εξακολουθεί να έχει κακή ενέργεια και υποστηρίζουν πως όποιος τάραξε την ησυχία του ή τόλμησε να μετακινήσει έπιπλα και αντικείμενα, βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Έτσι, δημιουργήθηκε στο νησί ο μύθος του στοιχειωμένου κόκκινου σπιτιού.

Είχα βάλει λοιπόν σκοπό να το επισκεφθώ και με την ευκαιρία της έκθεσής μου στη Σύρο τον περασμένο Νοέμβριο, τα κατάφερα. Το ρίγος που ένοιωσα μπαίνοντας στο εσωτερικό του σπιτιού και ειδικότερα ανεβαίνοντας τη σκάλα για το πάνω πάτωμα, εκείνο το χειμωνιάτικο μεσημέρι, δύσκολα περιγράφεται. Μπορεί να ήμουν επηρεασμένος από όλα αυτά που διαβάσατε πριν, αλλά ακόμη και η σκέψη ότι το συγκεκριμένο σπίτι επισκέφθηκε και εμπνεύστηκε πριν από πολλές δεκαετίες ο ίδιος ο Καραγάτσης τον οποίο λατρεύω,  μου προκάλεσαν μια αίσθηση δέους.

George Papadimitriou was born in Athens, Greece in 1973, where he lives and work. He studied (2012-2018) painting and history of art in 'ARTe Workshop' in Athens. He has carried out 9 personal exhibitions in Athens and the island of Syros and also participated in various group projects. Many of his works belong to various private and public collections.

He’s also a curator in Animasyros International Animation Festival.