Έκθεση "Κραυγές βοήθειας" στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων

2023-05-09 19:23

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής μαθητών/τριών και εικαστικών - καλλιτεχνών “Κραυγές Βοήθειας” στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων την Πέμπτη 4 Μαίου 2023.

Η εκδήλωση σήμανε και την έναρξη της έκθεσης που διοργανώνεται από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης», την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, τον Δήμο Δάφνης Υμηττού και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Ο Διευθυντής του σχολείου Δρ. Νικόλαος Ευσταθίου μίλησε για τον θεσμό των εικαστικών δράσεων που διοργανώνει το σχολείο και αναφέρθηκε στη φετινή θεματική τονίζοντας ότι σκοπός ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να δράσουν για τους ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί και ζητούν βοήθεια.

Στα εγκαίνια χαιρέτισαν ο Αναστάσιος Μπινίσκος, δήμαρχος Δάφνης Υμηττού, ο Γιώργος Δαουλάρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δάφνη Υμηττός  Πόλη Φωτεινή, ο Γιάννης Μίχας, ζωγράφος και πρώην Νομάρχης Πειραιά, η Μαρία Δημοπούλου εκπρόσωπος της Α΄Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευσης Αθηνών, η Γεωργία Πολυζώη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών και η Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και επιμελήτρια κα Λουίζα Καραπιδάκη, η οποία συνέδεσε τη φετινή έκθεση με μια προηγούμενη με τον ίδιο τίτλο που είχε διοργανωθεί από το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών Πρίσμα και την Ελληνοαμερικανική Ένωση σε γκαλερί της συμμετέχοντας καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Την προηγούμενη ημέρα και κατά την ολοκλήρωση του στησίματος την έκθεση επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων κος Κώστας Μπακογιάννης.

Οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν τα έργα των παιδιών που δημιουργήθηκαν με την καθοδήγηση της μουσειοπαιδαγωγού κας Αθανασίας Σκληρού με θέμα τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο λόγω κάποιας συνθήκης (ακραία φτώχεια - άστεγοι, πόλεμος και προσφυγιά, αρρώστια ή ατύχημα, αναπτυξιακή διαταραχή όπως αυτισμός, ψυχιατρικά νοσήματα, νοητική έκπτωση από νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως άνοια, Alzheimer) ή βιώνουν κάποια φοβία ή κατάθλιψη καθώς και την επανένταξη τους στην κοινωνία και την ασφαλή συνύπαρξή τους ή την αξιοπρεπή διαβίωσή τους σε κοινωνικές προνοιακές δομές.

Εντυπωσιάστηκαν από τα 46 έργα 42 καλλιτεχνών με την ίδια θεματική που τα δώρισαν μετά στην πινακοθήκη του σχολείου.

Διάβασαν το υλικό που έχει δοθεί στο σχολείο από την Φούλη Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Κέντρου Αναπτυξιακών Μελετών Πρίσμα με 22 μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν βιώσει το περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ήταν οι πρώτες πηγές που μελέτησαν οι μαθητές/τριες  με τις δασκάλες τους στο σχολείο.

 

George Papadimitriou was born in Athens, Greece in 1973, where he lives and work. He studied (2012-2018) painting and history of art in 'ARTe Workshop' in Athens. He has carried out 9 personal exhibitions in Athens and the island of Syros and also participated in various group projects. Many of his works belong to various private and public collections.

He’s also a curator in Animasyros International Animation Festival.