Η έκθεση "Ήμουν παιδί το '21" στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

2021-10-14 12:45

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής 'Ήμουν παιδί το '21' στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων. Σε έναν πανέμορφο χώρο, είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω μεταξύ άλλων πολλούς σημαντικούς ανθρώπους από το χώρο του Πολιτισμού, όπως την αξιότιμη κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, την Ιστορικό Τέχνης και Μουσειολόγο κυρία Λουίζα Καραπιδάκη καθώς και όλους τους συναδέλφους εικαστικούς και συντελεστές της έκθεσης που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο κ. Νίκος Ευσταθίου, Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης "Γεώργιος Μπουζιάνης".
Στην έκθεση συμμετείχα προσωπικά με το έργο 'Ζάλογγο' (70Χ100, μικτή τεχνική σε καμβά) για το οποίο έγραψα το παρακάτω κείμενο: 

"Είτε θρύλος, είτε πραγματικό γεγονός, ο χορός του Ζαλόγγου έδωσε τεράστια ψυχική ώθηση στους Έλληνες που πολεμούσαν για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον Τουρκικό ζυγό. Μέχρι τις μέρες μας, συμβολίζει τον άνθρωπο που λαχταρά την ελευθερία σε βαθμό να θυσιάσει την ίδια του τη ζωή, παρά να υποκύψει σε οποιαδήποτε μορφή σκλαβιάς (κυριολεκτική ή μεταφορική). Η γυναίκα/μητέρα/Ελληνίδα οδηγείται στο απονενοημένο διάβημα για την πατρίδα, την τιμή και τον ήρωα σύντροφο/σύζυγο της. Στο συγκεκριμένο έργο, που φιλοτεχνήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με χρήση σπάτουλας, τα αιματοβαμμένα βράχια του Ζαλόγγου αποδίδονται με ύφος τραχύ και εξπρεσιονιστικό και ο τεράστιος όγκος τους καλύπτει την μεγαλύτερη επιφάνεια του πίνακα, ενώ το αχνό γαλάζιο του ουρανού συμβολίζει την ελπίδα της απελευθερωμένης Ελλάδας". 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό (αν η φωτογραφία δεν φαίνεται ολόκληρη, κάνετε Δεξί κλικ και Άνοιγμα εικόνας σε νέα καρτέλλα)

 

 

George Papadimitriou was born in Athens, Greece in 1973, where he lives and work. He studied (2012-2018) painting and history of art in 'ARTe Workshop' in Athens. He has carried out 9 personal exhibitions in Athens and the island of Syros and also participated in various group projects. Many of his works belong to various private and public collections.

He’s also a curator in Animasyros International Animation Festival.